Εκδηλώσεις

Δεκέμβριος 2019

Τίτλος: Παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «Κυπριακή εποποιία στο έργο του ΡωσσοΚύπριου ζωγράφου –ποιητή Συμεών Βολτσκόβ»

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Μελέτης «Symeon Volchkov Arthouse» παρουσίασαν το λεύκωμα «Κυπριακή εποποιία στο έργο του ΡωσσοΚύπριου ζωγράφου –ποιητή Συμεών Βολτσκόβ» στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη. Στην εκδήλωση εκτέθηκαν έργα του και παρουσιάστηκε βίντεο με όλο το έργο του.

Ο Συμεών Βολτσκόβ ήταν μια λαμπρή προσωπικότητα στον τομέα της Τέχνης και των Γραμμάτων της Κύπρου, που άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου. Με γενέτειρα την Ουκρανία, Ρώσσος στην καταγωγή, ο καλλιτέχνης έζησε μόνιμα τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του στην Κύπρο. Εδώ έγινε επιφανής και ευρύτερα αναγνωρισμένος ζωγράφος.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο λόγιος και ποιητής Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης και κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός.


Φεβρουάριος 2019

Τίτλος: Συναπάντημα Γνωριμίας «Εικόνες, βιβλία κι ένα κρασί με τους εικονογράφους και τους συγγραφείς»

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου διοργάνωσε εκδήλωση με στόχο την συνάντηση και γνωριμία εικονογράφων, συγγραφέων και εκδοτών. Ο ΚΣΠΝΒ παρουσίασε την εμπειρία του από την τελευταία συμμετοχή του στην κορυφαία για τις παιδικές εκδόσεις Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια. Οι εικονογράφοι που συμμετείχαν παρουσίασαν το έργο τους με δείγματα από τα έργα τους και τις εικονογραφήσεις βιβλίων. Τα έργα τους εκτέθηκαν για μια βδομάδα στον ισόγειο χώρο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

Η εκδήλωση αυτή έδωσε στη λογοτεχνία το χρώμα, την εικόνα και το λόγο που της αξίζει.

ΤίτλοςΑρχείο
Κατάλογος Εικονογράφων 2019

Οκτώβριος 2018

Τίτλος: Συμμετοχή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης στο «Transcribathon Europeana 1914-1918»

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη συμμετείχε στο «Transcribathon Europeana 1914-1918» που διοργανώθηκε στα πλαίσια του EUROMED2018 και κρίθηκε μία από τις νικήτριες ομάδες αντιπροσωπεύοντας την Κύπρο στο τελικό Transcribathon στις Βρυξέλλες 27 & 28 Νοεμβρίου.

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη συμμετείχε στο «Transcribathon Europeana 1914-1918», με τρεις βιβλιοθηκονόμους, οι οποίoι εργάστηκαν για τη μεταγραφή εγγράφων και τεκμηρίων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από όλη την Ευρώπη με στόχο τη διάδοση και προσβασιμότητα ενός σημαντικού Ιστορικού και Πολιτιστικού αποθέματος.

Η ομάδα της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, καθώς και οι άλλες τέσσερις ομάδες εργάστηκαν ανελλιπώς για δύο και πλέον ημέρες, με αποτέλεσμα να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα με απόλυτη επιτυχία, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία σχετικά με τους επιθυμητούς και επιδιωκόμενους δείκτες.

Ο όγκος του υλικού που μεταγράφηκε ανέρχεται σε πέραν του ενός εκατομμυρίου χαρακτήρων και αποτελεί σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου του υλικού.

Οι συμμετέχουσες ομάδες παρουσίασαν το έργο τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσης σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Φιλοξένια.

Η κριτική Επιτροπή απένειμε τα δύο βραβεία στις νικήτριες ομάδες «Κυπριακή Βιβλιοθήκη» και «Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου», εκ των οποίων ένα άτομο από κάθε ομάδας παρευρέθηκε στην τελετή λήξης Transcribathon 2018 στις Βρυξέλλες, 27 και 28 Νοεμβρίου 2018.

Μάρτιος 2018

Τίτλος: Παρουσίαση βιβλίου

Η Μαθητική Επιχείρηση CountYourLife στα πλαίσια του Διαγωνισμού Νεανική Επιχειρηματικότητα διοργάνωσε στο Πληροφοριακό Τμήμα της Κυπριακής Βιβλιοθήκης (Πρώην Βιβλιοθήκη Φανερωμένης) παρουσίαση της έκδοσης της "Ψάχνοτας την κρυμμένη δύναμη". To βιβλίο, γραμμένο και εικονογραφημένο από μαθήτες, είναι ένα διήγημα με θέμα τις διατροφικές διαταραχές και συγκεκριμένα την ανορεξία. Το βιβλίο συνοδευόταν από φυλακτό από προϊόντα ελιάς, φτιαγμένο από τους μαθητές.

Φεβρουάριος 2018

Τίτλος: Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016 – Παιδική λογοτεχνία

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου διοργάνωσε εκδήλωση, αφιερωμένη στα παιδικά βιβλία, τα οποία βραβεύθηκαν με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα και Μικρά Παιδιά αντίστοιχα και με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για τη χρονιά 2016.

Τα βραβευμένα έργα των συγγραφέων Πάμελας Αναστασίου Παπαϊακώβου «Όνειρα στην άμμο» (Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά), Σάντρας Ελευθερίου «Ο φύλακας του Οκτώ: η αρχή (Βραβείο Λογοτεχνίας για Παιδιά και Εφήβους) και Ζωής Πίντσιες Κυριάκου για την εικονογράφηση του βιβλίου «Ο Ρίνος ο ρινόκερος και ο Αμφιβιούλης ο βατραχούλης» της Ευθυμίας Χρίστου Δημητρίου, παρουσιάστηκαν από τους ίδιους τους δημιουργούς. Επίσης έργα μαθητών δημοτικής εκπαίδευση σχετικά με τα βιβλία εκτέθηκαν την ίδια βραδιά στο χώρο της εκδήλωσης.

Φεβρουάριος 2017

Τίτλος: Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά εκδήλωση, αφιερωμένη στα παιδικά βιβλία, τα οποία βραβεύθηκαν με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα και Μικρά Παιδιά αντίστοιχα και με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για τη χρονιά 2015.

Τα βραβευμένα έργα των συγγραφέων Άννας Κουππάνου «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους), Πάνου Χριστοδούλου «Πως έμπλεξα με τη δικαιοσύνη και άλλες άγνωστες λέξεις» (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά) και Αγγελικής Πιλατή για την εικονογράφη του βιβλίου «Από τη γη μέχρι τα αστέρια-Dunyalar Kadar” των συγγραφέων Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή και Mehves Beyidoglu, παρουσιάστηκαν μέσα από διάφορες δράσεις που διαδραματίστηκαν σε σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης από τους συγγραφείς αλλά και από τα παιδιά που συμμετείχαν στις δράσεις.